Składniki na 2 duże strucle:
* 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
* pół szklanki letniej maślanki lub kefiru
* 2 duże jajka
* 3 czubate łyżki cukru
* pół łyżeczki soli
* 4 łyżki masła, roztopionego (około 60 g)
* 1 opakowanie drożdży suchych (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
* skórka otarta z 1 cytryny i sok z niej wyciśnięty
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn( tj. rozetrzeć je z łyżką cukru i zalać odrobiną ciepłego mleka ( ok. 25 ml.) Odczekać ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (bombelkować). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 90 minut).
Nadzienie z twarogu:
* 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
* 2 żółtka
* 2/3 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
* 50 g masła, w temperaturze pokojowej
* skórka otarta z 2 cytryn
Przygotować nadzienie: wszystkie składniki włożyć do miski, rozgnieść i wymieszać (twarożku nie trzeba mielić, smakuje lepiej jak są wyczuwalne grudki ).

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 minut, do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, po kilku minutach przełożyć na kratkę, wystudzić.
Składniki na kruszonkę:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru z wanilią
* 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować je w kruszonkę.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz