piątek, 22 czerwca 2012

Muffiny z czerwoną porzeczką


       Nie było mnie prawie cały miesiąc... Ale przez to całe Euro, w ogóle nie miałam czasu na pieczenie :-) Powoli wracam jednak do normalnego życia, a na sam początek zapraszam na pyszne muffinki z porzeczkami :-)

Składniki na około 10 muffinek:

     1 szklanka mąki orkiszowej ( można też użyć zmielonych migdałów)
     pół szklanki mąki pszennej
     pół szklanki płatków owsianych
     1 łyżeczka sody oczyszczonej z lekkim czubem
     1 łyżeczka proszku do pieczenia z lekkim czubem
     2/3 szklanki drobnego cukru (lub mniej)
     1 duże jajko
     1 szklanka jogurtu naturalnego
     45 ml oleju
     120 g porzeczki czerwonej

    W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Połączyć zawartość obu naczyń, na końcu wmieszać porzeczki. Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki, praktycznie  do wysokości foremki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

Kruszonka:

     pół szklanki zmielonych migdałów
     3 łyżki mąki
     3 łyżki cukru
     2 łyżki miękkiego masła



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz