Lato można uchwycić i zapamiętać na różne sposoby. Naszym są jagodzianki. To wspaniałe połączenie rodzinnego zbierania jagód w lesie z radosną konsumpcją leśnych zdobyczy. To wspólne dzieło, zawiera esencję lata, którą można wspólnie zjeść na śniadanie... :)
Składniki na 16 jagodzianek:
500 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki cukru
8 g cukru waniliowego
Jagodowy farsz:
300 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
Polukrować, najlepiej dość rzadkim lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody,; nakładać pędzelkiem.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz