niedziela, 8 lipca 2012

Jagodzianki



    Lato można uchwycić i zapamiętać na różne sposoby. Naszym są jagodzianki. To wspaniałe połączenie rodzinnego zbierania jagód w lesie z radosną konsumpcją leśnych zdobyczy. To wspólne dzieło, zawiera esencję lata, którą można wspólnie zjeść na śniadanie... :)


Składniki na 16 jagodzianek:

     500 g mąki pszennej chlebowej
     1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
     szczypta soli
     1 szklanka mleka (250 ml)
     1 jajko
     1/4 szklanki oleju słonecznikowego
     pół szklanki cukru
     8 g cukru waniliowego

Jagodowy farsz:

     300 g jagód
     3 łyżki cukru
     1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Wszystkie składniki na farsz wymieszać.

    Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

    Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

    Polukrować, najlepiej dość rzadkim lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody,; nakładać pędzelkiem.



Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz