piątek, 13 lipca 2012

Ciasto bananowe

       Cudownie smaczne i aromatyczne, a przy tym niezwykle szybkie i proste w wykonaniu ciasto (zrobiłam je używając tylko widelca). Należy tylko pamiętać aby banany były już "mocno" dojrzałe :-) 

Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody

    Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
    Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą. Dokładnie wymieszać ( można widelcem).  Wlać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.  i piec godzinę. Po upieczeniu ostudzić w formie.

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz