niedziela, 29 lipca 2012

Chlebek śródziemnomorski


    Ten chlebek okazał się hitem dzisiejszego popołudnia. Prawdziwa śródziemnomorska rozkosz... Wraz z dodatkiem białego wina i dobrej sałaty przeniesie Wasze podniebienia na Lazurowe Wybrzeże ;-)

Przepis znaleziony w Lawendowym Domu :-)

Ciasto chlebowe:
400 g białej mąki pszennej
100 g drobno mielonej mąki pszennej razowej
1 łyżeczka  cukru
1 i 1/2 łyżeczki  soli
 5 g drożdży instant
1 łyżka (15 g) masła
125 g (125 ml) mleka
225 ml (225 ml) wody

Nadzienie:
175 g pesto
70 g czarnych, wypestkowanych oliwek, pokrojonych w drobne plasterki
100 g miękkich suszonych pomidorów w oliwie, odsączonych i pokrojonych w kostkę


    Ciasto chlebowe zaczynamy od wymieszania mąki, cukru, soli i drożdży. W małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, lekko, tylko do rozpuszczenia masła.  Dodajemy wodę. Mokre składniki wlewamy do składników suchych i zagniatamy elastyczne ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia ( ok. godziny), ciasto ma podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto dzielmy na 12 części. Każdą z części wałkujemy na placuszki o średnicy ok. 15 cm. Placuszki smarujemy pesto i posypujemy pomidorami i oliwkami. Placuszki składamy na pół, a następnie zakładamy na siebie rogi półkola. Złożone placuszki układamy pionowo w keksówce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą  ( po sześc placuszków w keksówce) i zostawiamy na drugie wyrastanie na 40 min.
    Napuszone chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210ºC, uprzednio spryskując je wodą. Pieczemy ok. 30 minut, aż się zrumienią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz