Słodkie bułeczki z cynamonem i kardamonem wraz ze szklanką mleka... Czego chcieć więcej na pyszne, letnie śniadanko :-)
Składniki:
1 łyżka cukru
50 ml ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
450 g mąki
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka swieżo utłuczonego zielonego kardamonu
Do posypania:
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Do posmarowania:
1 jajko plus 1 łyżeczka wody
płatki migdałów i cukier
Do kubeczka wsypać drożdże, cukier, dodać ciepłą wodę. Odstawić na ok. 10 minut, aż zacznie wyraźnie rosnąć. W tym czasie, w garnuszku rozpuścić masło z mlekiem i śmietaną. Gdy masło rozpuści się, zdjąć z płyty i odstawić do ostygnięcia. Gdy przestygnie połączyć z bąbelkującymi drożdżami.
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i kardamon. Kardamon należy wcześniej obrać z łupinek i utłuc w moździerzu. Można też użyć kardamonu mielonego.
Suche składniki połączyć z mokrymi i wyrobić elastyczne ciasto. Można użyć miksera. Gotowe ciasto przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na godzinę, do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto przekładamy na blat i wałkujemy z niego prostokąt o wymiarach ok. 40 x 45 cm. Smarujemy go roztpionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy roladę ( wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na kawałki ok. grubości ok. 4 cm. Gotowe kawałki przekładamy na blaszkę, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je pozostałym masłem. Odstawiamy na 40 min. do napuszenia. W miedzy czasie nagrzewamy piekarnik na temp. 200 st. C.
Po 40 minutach, bułeczki smarujemy jajkiem z wodą, posypujemy cukrem i płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Smacznego :-)
Źródło: White Plate
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz