środa, 10 lipca 2013

Drożdżówki z jagodami


    Dzisiaj chciałabym Wam polecić puszyste, delikatne i niebiańsko smaczne drożdżówki. Obowiązkowy przepis dla wszystkich łasuchów :)

Ciasto:
500-550 g mąki
30 g świeżych drożdży
250 ml tłustego mleka
100 g masła
2 jajka
 4 łyżki cukru 

Kruszonka:
100 g mąki krupczatki
30 g cukru pudru
50 g miękkiego masła

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody

Dodatkowo:
ok. 1/2 - 3/4 litra jagód 

    W garnuszku podgrzewamy mleko razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do przestudzenia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie w dużej misce łączymy wszystkie składniki, na końcu dodając zaczyn. Ciasto zagniatamy ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, ciasto powinno być raczej luźne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. 
    W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, rozcierając między palcami masło, mąkę i cukier do momentu utworzenia się okruszków.
    Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 12 części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby bułeczki napuszyły się, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, w które wsypujemy jagody. Boki drożdżówek smarujemy jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką. 
    Drożdżówki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ważne jest to, aby ich nie piec zbyt długo, bo wówczas stracą swoją puszystość. Gotowe drożdżówki lukrujemy.

Smacznego :-)

Źródło przepisu: Gotuję, bo lubię




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz