wtorek, 11 grudnia 2012

Migdałowe pierniczki


  
    Przygotowania do Świąt czas zacząć!!!  Na pierwszy ogień idą pierniczki z dużą ilością migdałów. Jedne z lepszych jakie jadłam :-) Można je piec już dziś, zamknięte w szczelnej puszce spokojnie  wytrzymają do Świąt. Polecam :-)

Składniki:
    300 g mąki żytniej (może być razowa)
    200 g zmielonych migdałów
    1 jajko
    100 g brązowego cukru
    3/4 szklanki miodu
    1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
    50 g masła
    2 łyżki likieru migdałowego
    pół szklanki posiekanych drobno migdałów (sparzonych i obranych wcześniej ze skórki)
  
Ponadto:

    1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

    Do małego rondelka wrzucić masło, cukier, miód i melasę. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Przed pieczeniem smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 st. C.

Smacznego :-)

Źródło: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz