Przygotowania do Świąt czas zacząć!!! Na pierwszy ogień idą pierniczki z dużą ilością migdałów. Jedne z lepszych jakie jadłam :-) Można je piec już dziś, zamknięte w szczelnej puszce spokojnie wytrzymają do Świąt. Polecam :-)
Składniki:
300 g mąki żytniej (może być razowa)
200 g zmielonych migdałów
1 jajko
100 g brązowego cukru
3/4 szklanki miodu
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
50 g masła
2 łyżki likieru migdałowego
pół szklanki posiekanych drobno migdałów (sparzonych i obranych wcześniej ze skórki)
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem
Do małego rondelka wrzucić masło, cukier, miód i melasę. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Przed pieczeniem smarujemy pierniczki roztrzepanym jajkiem. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temp. 190 st. C.
Smacznego :-)
Źródło: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz