poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Ciasto jogurtowe



    Najprostsze ciasto na świecie. Genialne w swojej prostocie i smaku. To niebyt często spotykane połączenie i dlatego właśnie musicie sami je wypróbować. Ciasto samo w sobie jest pyszne i lekkie, w sam raz nadaje się na poobiedni deser. Nie masz czasu lub ochoty na dłuższą zabawę w kuchni? To jest właśnie przepis na taką okazję! :)

Składniki:

    1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Kubeczek myjemy i używamy do odmierzania następnych składników:
    3 kubeczki mąki
    2 i 1/2 kubeczka cukru ( dałam 2 kubeczki a i tak było słodkie)
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jaja
    1 kubeczek oleju roślinnego

    cukier puder do posypania po wierzchu

    Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Ważne aby mieszać tylko do połączenia składników, najlepiej łyżką lub widelcem. Tego ciasta nie wolno ani ubijać ani miksować. W przeciwnym razie zakalec murowany! Ciasto przekładamy do niedużej formy np tortownicy o średnicy około 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ja piekłam trochę dłużej, dlatego warto przed wyjęciem sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy. 





Smacznego :-)

Źródło przepisu: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz