Najprostsze ciasto na świecie. Genialne w swojej prostocie i smaku. To niebyt często spotykane połączenie i dlatego właśnie musicie sami je wypróbować. Ciasto samo w sobie jest pyszne i lekkie, w sam raz nadaje się na poobiedni deser. Nie masz czasu lub ochoty na dłuższą zabawę w kuchni? To jest właśnie przepis na taką okazję! :)
Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Kubeczek myjemy i używamy do odmierzania następnych składników:
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru ( dałam 2 kubeczki a i tak było słodkie)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
cukier puder do posypania po wierzchu
1 mały (do 200 g) kubeczek pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. Kubeczek myjemy i używamy do odmierzania następnych składników:
3 kubeczki mąki
2 i 1/2 kubeczka cukru ( dałam 2 kubeczki a i tak było słodkie)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
1 kubeczek oleju roślinnego
cukier puder do posypania po wierzchu
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę. Ważne aby mieszać tylko do połączenia składników, najlepiej łyżką lub widelcem. Tego ciasta nie wolno ani ubijać ani miksować. W przeciwnym razie zakalec murowany! Ciasto przekładamy do niedużej formy np tortownicy o średnicy około 20 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ja piekłam trochę dłużej, dlatego warto przed wyjęciem sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz