wtorek, 30 kwietnia 2013

Kruche ciasto z malinami i delikatną pianką

   
    Od samego początku miałam wrażenie, że ten przepis będzie czymś nowym i świeżym na liście moich wypieków. Nie zawiodłam się. Okazało się, że znalazłam bardzo ciekawą kompozycję smakową o równie znakomitym wyglądzie. Ciasto samo w sobie jest efektowne i jest ozdobą każdego stołu. Efekt dopełniony jest kruchą, kwaśną i delikatną strukturą ciasta. Polecam!

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

     Masło pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników i  szybko zagnieść ciasto(można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie można dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

     Blachę o wymiarach 33 x 20 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszkę zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
 1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:
500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

    Białka ubić na sztywno. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Cieńką strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

     Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry), lekko wpychając je w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Źródło przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz