środa, 1 maja 2013

Panini - małe bułeczki chlebowe

     
      Sezon grillowy za pasem więc dzisiaj nie na słodko, ale nadal pysznie. Jestem przekonana, że spotkaliście się w restauracjach z małymi bułeczkami, którym towarzyszyło masło czosnkowe lub ziołowe. Wpadłam na pomysł by zaserwować taki przysmak na inaugurację tegorocznego sezonu grillowego ;) Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Nie dość że puszyste, delikatne i pyszne, to jeszcze uniwersalne - każdy dodatek świetnie się z nimi komponuje. Panini z pewnością będą często gościć na naszym stole.

Składniki na ok. 30 bułeczek

Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej
2,5 g soli
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
pół łyżeczki mleka
70 ml wody
2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży

    Wszystkie składniki wymieszać do połączenia. Przenieść do naczynia wysmarowanego oliwą i pozostawić pod przykryciem z folii spożywczej przez całą noc, w lodówce.

Składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej chlebowej
13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
400 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
20 ml mleka
15 g soli
180 g zaczynu (cały zaczyn)

    Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem, na gładkie ciasto, pod sam koniec wyrabiania dodając wczorajszy zaczyn. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów naczynia.

    Ciasto umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple do podwojenia  objętości na około 1,5 godziny. Po każdych 30 minutach ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią.

    Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 2,5 cm. Złożyć 1/3 ciasta w kierunku środka, następnie z drugiej strony zrobić to samo. Obrócić ciasto o 90 stopni i raz jeszcze złożyć. Ciasto ponownie umieścić w naoliwionym naczyniu, przykryć folią spożywczą i pozostawić w cieple na kolejną godzinę.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut. Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia na 20 - 30 minut; po wyrośnięciu powinny wyglądać jak małe poduszeczki.

    Piec w najwyższej temperaturze piekarnika (u mnie  250ºC) z parą (w tym celu ustawiamy na dole piekarnika naczynie żaroodporne z gorącą wodą) przez około 15 minut, aż bułeczki nabiorą ładnego koloru.  Wyjąć, wystudzić na kratce.


Smacznego  :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz