Sernik dla fanów ciasteczek Oreo, których zapewne wśród Was nie brakuje :-) Sernik może nie wygląda zbyt wyszukanie, ale w smaku jest naprawdę genialny! Polecam :-)
Składniki na spód:
160 g ciastek Oreo bez masy
60 g masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć w blenderze na piasek. Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciastkową wysypać na spód, dokładnie wklepać w dno, wyrównać.
60 g masła, roztopionego
Ciastka pokruszyć w blenderze na piasek. Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciastkową wysypać na spód, dokładnie wklepać w dno, wyrównać.
Składniki na masę serową:
600 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 - 1 szklanki cukru
70 g ciastek Oreo, pokruszonych - do posypania (bez masy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzepać i krótko zmiksować. Łyżka po łyżce dodawać twaróg, nadal miksując. Następnie dodać creme fraiche (lub kwaśną śmietanę), skrobię, ekstrakt z wanilii, cukier, zmiksować do gładkości. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Włożyć do niego sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC i piec przez około 90 minut. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce. Wystudzony oprószyć pokruszonymi ciastkami.
600 g twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 ml creme fraiche lub kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 - 1 szklanki cukru
70 g ciastek Oreo, pokruszonych - do posypania (bez masy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka roztrzepać i krótko zmiksować. Łyżka po łyżce dodawać twaróg, nadal miksując. Następnie dodać creme fraiche (lub kwaśną śmietanę), skrobię, ekstrakt z wanilii, cukier, zmiksować do gładkości. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Włożyć do niego sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC i piec przez około 90 minut. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, schłodzić przez noc w lodówce. Wystudzony oprószyć pokruszonymi ciastkami.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz