piątek, 24 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i rodzynkami


    Obowiązkowy przepis tej wiosny. Najlepsze kruche ciasto, kwaśny rabarbar, słodkie rodzynki i przepyszna kruszonka... pycha! Idealne ciasto na majowy weekend! Polecam :-)

Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko

Nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g rodzynek ( w oryginalnym przepisie polecane były daktyle)

Kruszonka:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)

do posypania cukier puder

      Formę o wymiarach około 20 x 30 cm   wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik  do 160 stopni. Do rozgrzanego piekarnika wstawić blaszkę z ciastem i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.

    W międzyczasie przygotować nadzienie i kruszonkę.  Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz rodzynkami. W misce wymieszać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).

     Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem. 


Źródło przepisu: Kwestia smaku :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz