czwartek, 30 maja 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką


    To jest przepis na ciasto drożdżowe po prostu idealne!  Puszyste, lekkie, nie za słodkie, z grubą warstwą kruszonki... Zniknęło w takim tempie, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia. Ciasto można też upiec w formie małych, przylegających do siebie bułeczek, albo dodać owoce, ale wówczas  może stracić  na swojej puszystości. 

Składniki:
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
pół szklanki letniego mleka (125 ml)
1 jajko
50 g roztopionego masła
45 g cukru
1/4 łyżeczki soli

Ponadto:
1 jajko, do posmarowania

   Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

    Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli mamy drożdże świeże, najpierw musimy zrobić z nich rozczyn. W tym celu w kubeczku kruszymy drożdże, posypujemy je łyżką cukru i odstawiamy na chwilkę aż drożdże się rozpuszczą. Potem zalewamy je 4 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy  na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (bąbelkować).  Gotowy zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zaczynamy wyrabiać ciasto, na końcu dodając roztopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do podwojenia objętości. 
    Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy do  jednej dużej keksówki lub do dwóch mniejszych. Keksówki wcześniej smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Ciasto przykrywamy i odstawiamy na drugie wyrastanie, na ok. 40 minut.  Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem i  posypujemy kruszonką. 

Kruszonka:
50 g masła
10 płaskich łyżek mąki
4 łyżki cukru
8 g opakowanie cukru waniliowego

    Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodać więcej mąki, jeśli sucha - masła). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 40 minut. 


Źródło przepisu: Moje wypieki

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz