Sernik ten przygotowałam w ostatnią niedzielę, z okazji Dnia Mamy i muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Połączenie słono-słodkiego oczarowało wszystkich, bez wyjątku :-) Polecam !
Składniki:
Spód:
50 g orzeszków solonych (ja użyłam orzeszków ziemnych)
80 g zwykłych herbatników
30 g masła
1 łyżka cukru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm, ale najlepiej użyć mniejszej o wyższym brzegu, wówczas sernik będzie dużo wyższy a tym samym ładniejszy. Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane. Gotową masę wyłożyć na spód tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej ( polecam kajmak z Gostynia, który zawiera wyłącznie cukier i mleko)
50 g masła
100 g cukru
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka, ser (stopniowo, po jednej łyżce) a na samym końcu mąkę. Wszystko dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i wymieszać.Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika. Można posypać prażonymi płatkami migdałów.
Źródło przepisu: White plate
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz