wtorek, 9 kwietnia 2013

Torcik wiosenny


    Pyszny torcik z dodatkiem lekkiego musu z truskawek, który z pewnością pobije serce każdego z Was. Nie zawiera alkoholu, jest zatem idealny na wszelkie uroczystości dziecięce. Jeśli chcecie możecie użyć do niego innych owoców np. malin czy jagód. W każdej postaci będzie rewelacyjny! Polecam :-)

Składniki:
Biszkopt:
 4 jaja (w temp. pokojowej)
 1/2 szklanki cukru
 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie: 10 łyżek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną lub biały rum z dodatkiem soku z cytryny

Mus truskawkowy:
 450 g mrożonych truskawek
 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
 8 łyżek cukru pudru
 2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
 500 g śmietany 36% (do ubijania)

Wierzch:
 400 g śmietany 36% do ubijania
 3 łyżki syropu truskawkowego lub malinowego lub syropu grenadina

Dekoracja:
 zmielone orzechy (użyłam mielonych migdałów)
 kilka świeżych truskawek


      Tort zaczynamy od upieczenia biszkoptu.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy i nie wysypujemy. Przesiane mąki łączymy ze sobą.  Żółtka oddzielamy od białek Białka ubijamy z odrobiną soli na małych obrotach przez 2 minuty. Stopniowo zwiększając obroty miksera, dodajemy cukier (powoli, łyżka po łyżce). Białka ubijamy aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodajemy po łyżce wymieszanych żółtek. Na końcu dodajemy przesiane mąki ( najlepiej w trzech partiach). Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką do ciasta. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i energicznie odstawiamy na blat ( ja rzuciłam swoją blaszką z ok. 60 cm na dywan). Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.

    
Mus truskawkowy:
    Rozmrożone truskawki przecieramy przez sito. To co zostanie na sicie (około dwóch łyżek) wyrzucamy, Do przetartego musu, którego powinno być około szklanki, dodajemy sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier waniliowy. 
    Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i namaczamy przez 10 minut, następnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Do płynnej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu, mieszamy i następnie wlewamy do reszty musu. Całość mieszmy i odstawiamy. Jeżeli mus się ocieplił od żelatyny, odstawiamy do ostudzenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie ubijania dodając 3 łyżki cukru pudru. Ubita śmietana powinna być bardzo sztywna. Dodajemy do niej w dwóch partiach, ostudzony, płynny mus truskawkowy, delikatnie mieszając łyżką.

Wykończenie:
    Tort najlepiej od razu robić na paterze. Jest bardzo delikatny i później raczej nie uda nam się przenieść go w całości na paterę. 
    Na paterze układamy pierwszy blat, zapinamy na nim obręcz. Biszkopt skrapiamy 5 łyżkami nasączenia. Wykładamy cały mus i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do zastygnięcia ( mus nie musi być całkowicie sztywny). Po tym czasie przykrywamy go drugim blatem, skrapiamy nasączeniem i ponownie wstawimy do lodówki na kilka godzin aż mus zastygnie. 

Wierzch:
    Śmietanę ubiajmy na sztywno. Połową śmietany pokrywamy boki toru, a do pozostałej śmietany dodajemy sok truskawkowy i rozsmarowujemy na torcie. Wierzch ozdabiamy truskawkami  a boku tortu mielonymi orzechami.




Smacznego :-)
Źródło przepisu: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz