Pyszny torcik z dodatkiem lekkiego musu z truskawek, który z pewnością pobije serce każdego z Was. Nie zawiera alkoholu, jest zatem idealny na wszelkie uroczystości dziecięce. Jeśli chcecie możecie użyć do niego innych owoców np. malin czy jagód. W każdej postaci będzie rewelacyjny! Polecam :-)
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja (w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie: 10 łyżek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną lub biały rum z dodatkiem soku z cytryny
Mus truskawkowy:
450 g mrożonych truskawek
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
500 g śmietany 36% (do ubijania)
Biszkopt:
4 jaja (w temp. pokojowej)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie: 10 łyżek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną lub biały rum z dodatkiem soku z cytryny
Mus truskawkowy:
450 g mrożonych truskawek
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa)
500 g śmietany 36% (do ubijania)
Wierzch:
400 g śmietany 36% do ubijania
3 łyżki syropu truskawkowego lub malinowego lub syropu grenadina
Dekoracja:
zmielone orzechy (użyłam mielonych migdałów)
kilka świeżych truskawek
Tort zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy i nie wysypujemy. Przesiane mąki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek Białka ubijamy z odrobiną soli na małych obrotach przez 2 minuty. Stopniowo zwiększając obroty miksera, dodajemy cukier (powoli, łyżka po łyżce). Białka ubijamy aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodajemy po łyżce wymieszanych żółtek. Na końcu dodajemy przesiane mąki ( najlepiej w trzech partiach). Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką do ciasta. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i energicznie odstawiamy na blat ( ja rzuciłam swoją blaszką z ok. 60 cm na dywan). Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
400 g śmietany 36% do ubijania
3 łyżki syropu truskawkowego lub malinowego lub syropu grenadina
Dekoracja:
zmielone orzechy (użyłam mielonych migdałów)
kilka świeżych truskawek
Tort zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy i nie wysypujemy. Przesiane mąki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek Białka ubijamy z odrobiną soli na małych obrotach przez 2 minuty. Stopniowo zwiększając obroty miksera, dodajemy cukier (powoli, łyżka po łyżce). Białka ubijamy aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodajemy po łyżce wymieszanych żółtek. Na końcu dodajemy przesiane mąki ( najlepiej w trzech partiach). Wszystko delikatnie mieszamy szpatułką do ciasta. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i energicznie odstawiamy na blat ( ja rzuciłam swoją blaszką z ok. 60 cm na dywan). Po ostudzeniu biszkopt przekroić na dwa blaty.
Mus truskawkowy:
Rozmrożone truskawki przecieramy przez sito. To co zostanie na sicie (około dwóch łyżek) wyrzucamy, Do przetartego musu, którego powinno być około szklanki, dodajemy sok z cytryny, 5 łyżek cukru pudru i cukier waniliowy.
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i namaczamy przez 10 minut, następnie podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Do płynnej żelatyny dodajemy 2 łyżki musu, mieszamy i następnie wlewamy do reszty musu. Całość mieszmy i odstawiamy. Jeżeli mus się ocieplił od żelatyny, odstawiamy do ostudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, w połowie ubijania dodając 3 łyżki cukru pudru. Ubita śmietana powinna być bardzo sztywna. Dodajemy do niej w dwóch partiach, ostudzony, płynny mus truskawkowy, delikatnie mieszając łyżką.
Wykończenie:
Tort najlepiej od razu robić na paterze. Jest bardzo delikatny i później raczej nie uda nam się przenieść go w całości na paterę.
Na paterze układamy pierwszy blat, zapinamy na nim obręcz. Biszkopt skrapiamy 5 łyżkami nasączenia. Wykładamy cały mus i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny do zastygnięcia ( mus nie musi być całkowicie sztywny). Po tym czasie przykrywamy go drugim blatem, skrapiamy nasączeniem i ponownie wstawimy do lodówki na kilka godzin aż mus zastygnie.
Wierzch:
Śmietanę ubiajmy na sztywno. Połową śmietany pokrywamy boki toru, a do pozostałej śmietany dodajemy sok truskawkowy i rozsmarowujemy na torcie. Wierzch ozdabiamy truskawkami a boku tortu mielonymi orzechami.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Kwestia smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz