Dzisiaj proponuję Wam makowiec, który nie ma sobie równych w smaku. Jest tak dobry, że piekę go od kilku lat i szczerze mówiąc nie mam ochoty na wypróbowanie innych przepisów. I nawet jeżeli czasem pęknie lub rozleje się na boki, i tak oczaruje wszystkich waszych gości przy wigilijnym stole ;-)
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
500 g suchego maku
170 g jasnego brązowego cukru
100 g rodzynków lub sułtanków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
180 ml letniego mleka
150 g masła, roztopionego i przestudzonego
6 żółtek
45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
6 łyżek cukru
pół łyżeczki soli
1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa:
500 g suchego maku
170 g jasnego brązowego cukru
100 g rodzynków lub sułtanków
50 g orzechów włoskich, posiekanych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
6 białek
Drożdże skruszyć do kubka, zalać je 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami mąki ( składniki na rozczyn odbieramy od składników na ciasto). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć, używając sitka o najmniejszych oczkach. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Do przygotowania masy makowej można również użyć maku już zmielonego. Taki mak wystarczy tylko zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu ( jeżeli używamy gotowej masy makowej, przed jej wyłożeniem, ciasto drożdżowej warto posmarować surowym białkiem, dzięki czemu masa makowa nie będzie odstawać od ciasta). Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej; papieru na końcach nie spinamy, najlepiej zostawić też ok. 3 cm wolnego z każdego końca "tuby"). Makowce ułożyć na największej blaszce z piekarnika, w dużych odstępach od siebie i pozostawić w cieple na 15 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu ( jeżeli używamy gotowej masy makowej, przed jej wyłożeniem, ciasto drożdżowej warto posmarować surowym białkiem, dzięki czemu masa makowa nie będzie odstawać od ciasta). Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej; papieru na końcach nie spinamy, najlepiej zostawić też ok. 3 cm wolnego z każdego końca "tuby"). Makowce ułożyć na największej blaszce z piekarnika, w dużych odstępach od siebie i pozostawić w cieple na 15 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto polać lukrem.
Smacznego :-)
Źródło przepisu "Moje wypieki"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz