niedziela, 8 grudnia 2013

Zimtsterne - gwiazdki cynamonowe


     Zimtsterne to tradycyjne, migdałowo-cynamonowe niemieckie świąteczne ciasteczka, pokryte białą jak śnieg bezą. Nie będę ukrywać, że wymagają trochę pracy. Dekorowanie oraz pieczenie może przysporzyć wiele trudności, ale warto, bo smakują naprawdę wybornie! Polecam :-)

Składniki na około 40 ciastek:
300 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 białka
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu

Glazura bezowa:
1 białko
1 szczypta soli
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka

    Do miski wsypujemy  suche składniki. Dodajemy białka  i zagniatamy ciasto ( ręcznie lub mikserem). Gotowa masa jest dość klejąca, więc musimy ją schłodzić  przynajmniej godzinę w lodówce. W tym czasie przygotowujemy glazurę bezową. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, ciągle miksując,  dodajemy cukier. Gotowa glazura  musimy mieć kremową konsystencję. W tym celu  dodajemy 1-2 łyżki mleka. 
    Schłodzone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru lub folii spożywczej ( można podsypywać cukrem pudrem). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinamy małe gwiazdki i układamy na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce układamy glazurę ( aby ładnie wykończyć rogi gwiazdek proponuję użyć wykałaczki). 
    Pieczenie ciastek jest najtrudniejszym etapem, trzeba bowiem uważać aby beza nie przypiekła się i nie nabrała brązowego koloru. W tym celu ciasteczka pieczemy na najniższej półce w piekarniku, w temp. 160 ºC  przez ok. 10 minut. Szczerze mówiąc, najlepiej piec "na oko" i po prostu piekąc pierwszą partią ciasteczek siedzieć  przy piekarniku. Gdyby beza zbyt szybko robiła się brązowa, można zmniejszyć temperaturę i piec ciasteczka chwilę dłużej. Tak jak wszystkie inne ciasteczka, gwiazdki przechowujemy w szczelnych pojemnikach. 


Smacznego :-)

Źródło przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz