niedziela, 22 grudnia 2013

Śliwki w czekoladzie z marcepanem


    Dzisiaj marcepanowy nokaut! Nie mogłam uwierzyć jak szybko i łatwo można zrobić własne czekoladowe pralinki. Paczka suszonych śliwek, marcepan i w 20 minut miałam miseczkę rewelacyjnych słodkości. Jestem pewna, że na stałe wpiszą się w nasze menu dla łasuchów. Serdecznie polecam!

Składniki na 20 sztuk:
20 śliwek kalifornijskich, miękkich
80 g masy marcepanowej
120 g czekolady ( najlepiej 60 g mlecznej i 60 g gorzkiej)

    Śliwki nadziewamy kulkami marcepanu wielkości orzecha laskowego. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdą śliwkę po kolei zanurzamy w czekoladzie (najlepiej przy pomocy wykałaczek) i odstawiamy na papier do pieczenia, do  zastygnięcia. Jeżeli śliwek nie będą jadły dzieci, warto je dzień wcześnie namoczyć w alkoholu ( np. w rumie). Namoczone śliwki, odsączamy i nadziewamy marcepanem. 


Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz