niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczny sernik wykwintny


      Dzisiaj trochę klasyki, doskonałej na każdą okazję, wartą przypomnienia z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. To tradycyjny polski sernik, z duża ilością jaj, sera i masła, bez żadnego spodu i jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Polecam :-)

Składniki:
1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( ja tradycyjnie użyłam sera w wiaderku Piątnicy)
450 g drobnego cukru do wypieków ( dałam 380 g cukru)
10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
250 g masła, o temperaturze pokojowej
6 łyżek kaszy manny
1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
1 szklanka śmietany kremówki (30%)
ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
ulubione bakalie - rodzynki sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklanki

    Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
    Śmietanę kremówkę ubić. W osobnej misce ubić białka na pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.
     Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować cukrem pudrem. 
    Piekąc sernik należy pamiętać aby wszystkie składniki ( za wyjątkiem kremówki, która musi być schłodzona przed ubijaniem) były w temperaturze pokojowej, masę serową ubijać tylko do połączenia składników, na najniższych obrotach, a po upieczeniu,  sernik studzić przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. 


Smacznego :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz