niedziela, 16 marca 2014

Babka z ricottą

    
    Przepyszna waniliowa babka z dużą ilością włoskiego serka ricotta. Puszysta, wilgotna i niezwykle delikatna - idealna na nadchodzącą Wielkanoc :-) Babkę robi się naprawdę ekspresowo, należy tylko pamiętać o wcześniejszym wyjęciu z lodówki masła, jajek i serka. Polecam!

Składniki
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
120 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g ricotty
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub esencji

    Składniki  powinny być w pokojowej temperaturze!
    W misce zmiksować masło z cukrem i ricottą na  puszystą masę. Następnie kolejno dodawać jajka i pastę waniliową. Dodać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól i wszystko razem dokładnie wymieszać ( łopatką lub mikserem na wolnych obrotach). 
    Foremkę do babki ( o średnicy ok. 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką, najlepiej krupczatką. Przygotowane ciasto przelać do formy i piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)
Źródło przepisu: Kuchnia Agaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz