Szneki to przepyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe, pachnące cynamonem, zwinięte w charakterystyczne ślimaczki. Bardzo często goszczą na naszym stole i chyba nigdy nam się nie znudzą. Polecam gorąco, tym bardziej że ciasto drożdżowe z tego przepisu jest wyjątkowo wdzięczne, i po prostu nie może się nie udać :-)
Składniki na 12 bułeczek:
500 g mąki pszennej chlebowej
50 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
75 g masła
150 ml mleka
2 duże jajka
Na nadzienie:
50 g drobnego cukru
100 g cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Mąkę, cukier, sól i suche drożdże wymieszać w dużej misce. W małym garnuszku lekko pogrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Do mleka dodać jajka. Całość dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut lub 5 minut przy pomocy miksera z mieszadłem hakowym. Wyrobione ciasto odłożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, do podwojenia objętości.
500 g mąki pszennej chlebowej
50 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
7 g suchych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
75 g masła
150 ml mleka
2 duże jajka
Na nadzienie:
50 g drobnego cukru
100 g cukru demerara
1 łyżeczka cynamonu
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania
Mąkę, cukier, sól i suche drożdże wymieszać w dużej misce. W małym garnuszku lekko pogrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Do mleka dodać jajka. Całość dodać do mąki i zagnieść ciasto. Ciasto należy wyrabiać ok. 10 minut lub 5 minut przy pomocy miksera z mieszadłem hakowym. Wyrobione ciasto odłożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto raz, dwa razy zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x30 cm, dłuższym bokiem do siebie. Rozmieszać jajko z mlekiem, posmarować ciasto za pomocą pędzla i posypać cukrem z cynamonem. Poczynając od dłuższej krawędzi zrolować ciasto, następnie pokroić na 12 plastrów. Spiralne kawałki przeciętą krawędzią do góry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki zostawić do napuszenia na ok. 30 minut ( pod przykryciem).
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż będą złociste.
Smacznego :-)
Źródło: "Jak być domową boginią" Nigella Lawson
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz