Moim zdaniem, idealne rogaliki powinny być miękkie, puszyste i delikatne. Po licznych próbach odnalazłam przepis, który spełnił moje oczekiwania. Do nadzienia użyłam domowej konfitury co dopełniło szczęścia :) Serdecznie polecam!
Składniki na około 50 małych rogalików:
560 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
350 ml mleka
2 jajka
80 g masła, roztopionego
75 g cukru
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia
W dużej misce wymieszać mąkę i suche drożdże (ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto może się troszkę kleić, nie należy się tym zbytnio przejmować, bowiem po wyrastaniu i tak zmieni swoją konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny, pod przykryciem).
560 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
350 ml mleka
2 jajka
80 g masła, roztopionego
75 g cukru
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia
W dużej misce wymieszać mąkę i suche drożdże (ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto może się troszkę kleić, nie należy się tym zbytnio przejmować, bowiem po wyrastaniu i tak zmieni swoją konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny, pod przykryciem).
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 18x35. Nożem do krojenia pizzy wycinać naprzemiennie trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżkę dowolnego farszu (u mnie domowa konfitura z agrestu, w oryginalnym przepisie był to twarożek). Rogaliki zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka formułując rogalik, pamiętając aby koniec znalazł się pod spodem rogalika. W przeciwnym razie, w trakcie pieczenia, rogaliki będą się rozwijać. Rogaliki można też przygotować tradycyjnie, wałkując z ciasta okręgi i dzieląc je na 8 równych trójkątów.
Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do napuszenia (ok. 30 minut). Przed pieczeniem rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż rogaliki będą złote. Przestudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz