poniedziałek, 17 marca 2014

Drożdżowe rogaliki


    Moim zdaniem, idealne rogaliki powinny być miękkie, puszyste i delikatne. Po licznych próbach odnalazłam przepis, który spełnił moje oczekiwania. Do nadzienia użyłam domowej konfitury co dopełniło szczęścia :) Serdecznie polecam!


Składniki na około 50 małych rogalików:
560 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
350 ml mleka
2 jajka
80 g masła, roztopionego
75 g cukru
pół łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia

     W dużej misce wymieszać mąkę  i suche drożdże (ze świeżych drożdży najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie gładkie  i elastyczne. Ciasto może się troszkę kleić, nie należy się tym zbytnio przejmować, bowiem po wyrastaniu i tak zmieni swoją konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny, pod przykryciem).
    Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na prostokąt  o wymiarach 18x35. Nożem  do krojenia pizzy wycinać naprzemiennie trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżkę dowolnego farszu (u mnie domowa konfitura z agrestu, w oryginalnym przepisie  był to twarożek).  Rogaliki zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka formułując rogalik,  pamiętając aby koniec  znalazł się pod spodem rogalika. W przeciwnym razie, w trakcie pieczenia,  rogaliki będą się rozwijać.  Rogaliki można też przygotować tradycyjnie, wałkując z ciasta okręgi i dzieląc je na 8 równych trójkątów. 
      Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do napuszenia (ok. 30 minut). Przed pieczeniem rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190 stopni, aż rogaliki będą złote. Przestudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz