środa, 19 marca 2014

Simit - tureckie bajgle



     Do Krakowa jest od nas kawałek drogi, do Turcji w sumie też, a że mieliśmy ochotę na bajgle to zrobiliśmy je sobie sami. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę, bo chrupka skórka i puszyste wnętrze to kwintesencja tego przysmaku. Dodatkowy bonus to malowniczo biały sezam na zarumienionym świderku :)
 
Składniki na 10 - 11 sztuk:
 650 g mąki pszennej
 250 g letniej wody
 100 ml mleka
 1 jajko
 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
 30 g (2 łyżki) cukru
 1 łyżeczka soli
 12 g (3 łyżeczki) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych

Ponadto:
 1 szklanka sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia
 1/3 szklanki wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub miodu

    Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać resztę składników, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i zostawić do podwojenia  objętości ( na ok. godzinę).
    Po wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych kawałków, z których następnie uformować kule. Pozostawić je na 15 minut do napuszenia. Następnie każdą kulkę  rozwałkować na wałeczek  o długości ok. 70 cm, złożyć go na pół i skręcić delikatnie  dookoła własnej osi ( uformować taki świderek). Złączyć na końcach i odłożyć na blaszkę.  Przykryć ściereczką i odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.W tym czasie na suchej patelni podprażyć sezam, w miseczce  rozrobić melasę z wodą. 
     Napuszone bajgle zamoczyć w roztworze wody i melasy, a następnie obtoczyć w sezamie ( można też obtoczyć bajgle w maku, takie też są równie pyszne).  Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. 


Smacznego :-)
Źródło przepisu - "My little expat kitchen" za blogiem "Gotuje bo lubi"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz