Przepyszne maślane ciasteczka z obłędnym karmelizowanym słonecznikiem, od których po prostu nie można się oderwać... Polecam :-)
Składniki na ok. 20 ciastek:
300 g mąki tortowej
200 g dobrej jakości masła
100 g cukru
1 duże jajko
opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Słonecznik w karmelu:
250 g ziaren słonecznika (łuskanego)
50 g miodu
40 g cukru
40 g śmietanki 36% lub 30%
40 g masła
300 g mąki tortowej
200 g dobrej jakości masła
100 g cukru
1 duże jajko
opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Słonecznik w karmelu:
250 g ziaren słonecznika (łuskanego)
50 g miodu
40 g cukru
40 g śmietanki 36% lub 30%
40 g masła
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i masło pokrojone w kosteczkę. Składniki połączyć do powstania drobnej kruszonki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść aż do uzyskania kuli z ciasta ( w razie problemów ze sklejeniem ciasta, można dodać łyżkę zimnej wody). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wykrawać z niego koła o średnicy ok. 8 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut.
W tym czasie przygotować słonecznik. W garnuszku umieścić miód, słonecznik, śmietankę i masło. Wszystko razem zagotować i dalej jeszcze gotować ok. 4 minut, cały czas mieszając. Do gorącej masy wsypać słonecznik i ciągle mieszając gotować jeszcze minutę.
Na wstępnie podpieczone ciastka wyłożyć ok. łyżki tak przygotowanej masy słonecznikowej i ponownie wstawić ciastka do piekarnika na kolejne 7 minut.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Gotuję bo lubię
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz