środa, 16 kwietnia 2014

Babka migdałowa z białą czekoladą

   
    Ta babka  to mój numer jeden nadchodzącej Wielkanocy. Wilgotna, intensywnie migdałowa, o lekko ziarnistej konsystencji, równie pyszna w dniu pieczenia jak i na następny dzień. A największą jej zaletą  jest to, że robi się ją naprawdę błyskawicznie. Jedyny minus jest taki, że babka wychodzi dość mała...  więc najlepiej zrobić od razu dwie ;-)  Polecam!

Składniki:
 130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
 80 g masła, pokrojonego w kostkę
 8 łyżek cukru
 3 jajka, oddzielone żółtka od białek
 40 g mąki
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 100 g zmielonych migdałów bez skórek ( ja zmiksowałam  płatki migdałowe)
 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miskę umieścić na garnku z gotującą się  wodą. Czekoladę i masło  mieszać, aż  do rozpuszczenia  się  składników. Następnie dodać żółtka, cukier i wszystko razem wymieszać szpatułką.  Miseczkę zdjąć z garnka i dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Wszystko razem wymieszać. Z białek  ubić sztywną pianę, którą następnie połączyć z masą migdałowo-czekoladową. Na końcu dodać  startą skórkę z pomarańczy. Tak przygotowaną masę przelać do formy na bakę,  uprzednio  wysmarowaną  masłem i wysypaną bułką tartą. Babkę piec ok. 35 minut, do suchego patyczka. 

    Babka w oryginalnym przepisie polana była polewą z białej czekolady. Ja jednak z racji tego, że babka sama w sobie jest już dość słodka, zrezygnowałam już z polewy. Gdyby jednak ktoś chciał  wykończyć babkę polewą, oto przepis:

150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy

    Do rondelka włożyć połamaną na kawałki białą czekoladę, dodać śmietanę i likier i delikatnie podgrzewać aż czekolada rozpuści się i połączy ze śmietanką. Zdjąć z ognia, dodać likier i odstawić aż masa lekko zgęstnieje. Gęstniejącą masą polać bakę.

Smacznego :-)
Źródło przepisu: Kwestia smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz