środa, 16 kwietnia 2014

Babka cytrynowa


    W tym roku, w ramach testowania  nowych przepisów, postawiłam na babki. I muszę przyznać, że jak do tej pory na żadnej z upieczonych babek nie zawiodłam  się. Dzisiaj prezentuję Wam pyszną, niezwykle lekką i puszystą babkę cytrynową z dodatkiem... 7 up'a :-)  Polecam!

Składniki:

3 niepełne szklanki mąki ( szklanka o pojemności 250 ml)
1 i 1/2 szklanki cukru
160 g  miękkiego masła
5 jajek
3/4 szklanki Sprite'a lub 7 up'a  (ok. 200 ml)
skórka otarta z 1 dużej cytryny
sok z połówki cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

     Piekarnik  nagrzać do 180 stopni. Do miski włożyć masło i cukier. Ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez  ok. 8 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny, a następnie dodawać po jednym jajku. Całość miksować przez kolejne 3 minut. Do masy maślanej  partiami  dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na zmianę ze Sprite'm. Tak przygotowaną masę wylać do formy z kominem, wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. 
    Babkę piec ok. 60  minut, do suchego patyczka. Wystudzoną  polukrować.  

Smacznego :-)
Źródło przepisu "Gotuje bo lubię"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz