Shortbread to tradycyjne szkockie kruche ciasteczka. Oryginalnych nigdy nie jadłam, jednak te smakowały nam tak bardzo, że na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam :-)
250 g zimnego masła
140 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
100 g mąki ryżowej (ja użyłam mąki ziemniaczanej, można też użyć kukurydzianej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub drobno otarta skórka z cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, najpierw siekając wszystkie składniki nożem, a następnie wyrabiając tylko do połączenia składników ( oczywiście można sobie ułatwić życie i użyć w tym celu malaksera). Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto naciąć aż do samej blachy, formując 20 kruchych paluszków. Ponakłuwać widelcem.
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, najpierw siekając wszystkie składniki nożem, a następnie wyrabiając tylko do połączenia składników ( oczywiście można sobie ułatwić życie i użyć w tym celu malaksera). Formę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 20 minut. Przed pieczeniem ciasto naciąć aż do samej blachy, formując 20 kruchych paluszków. Ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut do złotego koloru. Podobno oryginalne ciastka mają śnieżnobiały kolor, w tym celu należy piec ciastka w temp. 160ºC ok. godziny. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez 20 minut. Delikatnie wyjąć z formy, przenieść na kratkę do wystudzenia. Po wystudzeniu pokroić według naznaczonych wcześniej linii, oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz