środa, 28 grudnia 2011

Czekowiśnia































Składniki na 2 małe słoiki:
1 kg wiśni świeżych lub mrożonych
250 g cukru
30 g kakao
1/4 szklanki wody
1 lub 2 łyżki rumu

Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając póki soki odparują i konfitura będzie wystarczająco gęsta. Gdy konfitura już będzie gęsta i klejąca, dodajemy kakao rozmieszane z wodą by nie było grudek. Gotujemy jeszcze przez 30 minut, następnie dodajemy 1 łyżkę rumu. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 2 minuty, by smaki się połączyły, następnie gorącą konfiturę nakładamy do suchych i wyprażonych* w piekarniku słoików. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy szczelnie grubym kocem i trzymamy tam do całkowitego wystygnięcia czekowiśni, najlepiej przez całą noc.




* czyste słoiki wraz z nakrętkami prażymy w piekarniku nagrzanym do 120ºC przez 20 minut.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz