czwartek, 1 grudnia 2011

Granola z migdałami, żurawiną i rodzynkami


    Śniadanie może wspaniale nastroić na cały dzień. To jest jeden z najlepszych sposobów. Nie dość że smaczne i aromatyczne to przede wszystkim zdrowe i pożywne. Super smakuje z jogurtem lub mlekiem, ale ja najbardziej lubię wyjadać ją prosto ze słoika :)

Składniki na 2,5 litra granoli:
450 g płatków owsianych
120 g ziaren słonecznika
120 g ziaren sezamu (jasnego)
175 g jabłek z przecieru (dałam 1 jabłko starte na tarce)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
150 g płynnego miodu
100 g jasnego brązowego cukru
250 g migdałów (obranych ze skórki)
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
300 g rodzynek (ja daję 150 g rodzynek i 150 g żurawiny)

    Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek i żurawiny. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (piekłam krócej), mieszając w trakcie kilka razy. Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz