niedziela, 18 grudnia 2011

Katarzynki
































Własne pierniki smakują najlepiej. Skorzystaj z nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia i stwórz nową pyszną tradycję w swojej rodzinie :) Ten przepis nadaje się do tego najlepiej, bo (moim zdaniem) są to NAJLEPSZE PIERNICZKI NA ŚWIECIE!!!

Składniki:
200 g miodu
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1 jajko
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, kakao, jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.

Smacznego :)



* jeśli ciasto jest bardzo suche i nie chce się łatwo zagnieść, można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz