Składniki na dwa średnie bochenki:
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto ( ok. 7-8 minut). Ciasto powinno być luźne i lepkie. Gdyby było zbyt zbite, można dodać trochę wody. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto przez 5 minut, tak by było elastyczne. Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach formujemy dwa bochenki i przekładamy do dwóch mniejszych keksówek, lub jednej dużej, uprzednio wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Bochenki powinny podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
Gotowe bochenki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy jak zwykle na kratce.
Smacznego :-)
Źródło: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz