wtorek, 25 września 2012

Czeski wiejski chleb na zakwasie

  
Składniki na dwa średnie bochenki:

 150 g zakwasu żytniego
 300 g letniej wody
 400 g mąki pszennej chlebowej
 100 g mąki żytniej jasnej
 1,5 łyżeczki soli
 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

    Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i za pomocą miksera wyrabiamy ciasto ( ok. 7-8 minut). Ciasto powinno być luźne i lepkie. Gdyby było zbyt zbite, można dodać trochę wody. Miskę przykrywamy  lnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto przez 5 minut, tak by było elastyczne. Ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po dwóch godzinach formujemy dwa bochenki i przekładamy do dwóch mniejszych keksówek, lub jednej dużej, uprzednio wysmarowanych masłem i wysypanych otrębami. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Bochenki powinny podwoić swoją objętość. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ulubionymi ziarnami.
   Gotowe bochenki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 st. C i pieczemy ok. 40 minut. Studzimy jak zwykle na kratce.


Smacznego :-)

Źródło: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz