poniedziałek, 24 września 2012

Jabłecznik pod kokosową pierzynką

    
    Za oknami coraz bardziej jesienna aura...  Dlatego dziś zapraszam na prawdziwie jesienne ciasto - przepyszny jabłecznik przepisu mojej koleżanki Ani :-) Kruchy spód, cudowny mus jabłkowy i kokosowa beza. Czy może być coś wspanialszego ?

Składniki na ciasto:
 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
3/4 kostki masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i wylepiamy spód i brzegi tortownicy o średnicy 26 cm. Można też użyć tradycyjnej blaszki prostokątnej, wówczas wylepiamy sam spód ( na brzegi najprawdopodobniej zabraknie już ciasta :-)

1 kg jabłek
szczypta cynamonu
50 g cukru ( lub więcej, wszystko zależy od jabłek)
łyżka masła
galaretka cytrynowa

    Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka, cynamon i 1/3 szklanki wody. Wszystko gotujemy tak długo aż jabłka zaczną się rozpadać. Dodajemy cukier i lekko studzimy. Na końcu wsypujemy galaretkę cytrynową.  Gotowym musem jabłkowym wypełniamy blaszkę. 

5 białek
200 g wiórków kokosowych
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru

    Wiórki przesmażamy na maśle. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, na końcu dodając cukier puder. Gotową pianę delikatnie łączymy z wiórkami i wykładamy na mus jabłkowy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy ok. 40 minut.



 Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz