środa, 19 września 2012

Sezamowe ciasteczka szczęścia


    Ostatnio u nas w domu królują ciasteczka. Bycie mamą dwóch dziewczynek sprawia, że w kuchni poszukuję przepisów nie tylko smacznych ale przede wszystkim prostych oraz szybkich do wykonania. I takie też są te ciasteczka. Pyszne, chrupiące... na pewno znajdą wielu zwolenników wśród Was :-)
Składniki:
100 g  (2/3 szkl) sezamu
100 g masła
70 g  (1/3 szkl) białego cukru
85 g (1/2 szkl) jasnego brązowego cukru
1 duże jajko
1 opakowanie cukru waniliowego
170 g (1 i 1/4 szkl) mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu

    Sezam uprażyć na suchej patelni sezam (ok. 5 min na niedużym ogniu, do momentu aż sezam zacznie pachnieć). Masło utrzeć z 2 rodzajami cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i nadal ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, solą i cynamonem. Na koniec wsypujemy do ciasta połowę uprażonego sezamu. Gotowe ciasto wkładamy na minimum 1 godz. do lodówki. 
    Piekarnik nagrzewamy do 190ºC. Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczamy w pozostałym sezamie i  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę  lekko rozpłaszczamy dłonią. Ważne aby ciasteczka układać w dużej odległości od siebie - w piekarniku ciasteczka dość mocno rosną. 
    Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 minut, aż będą złote. Upieczone ciasteczka zdejmujemy z blaszki dopiero po ostygnięciu.



Smacznego :-)

Źródło: Kuchnia nad Atlantykiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz