niedziela, 6 stycznia 2013

Babka jogurtowa wg Nigelli

     
      Nie jest to babka, którą  przygotowałabym z okazji wizyty angielskiej Królowej, ale idealnie nadaje się do zastosowania w trybie matczynego interwencjonizmu jak rodzina woła "Mama, a mamy coś słodkiego?" Dwa szybkie ruchy z błyskiem i przysmak na stole :) Polecam!

Składniki:
    3 jajka
    1 mały jogurt naturalny ( 150 g)
    2 opakowania po jogurcie cukru ( 250 g)
    1 opakowanie po jogurcie oleju ( 150 ml)
    skórka otarta z połowy cytryny
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 opakowania po jogurcie mąki pszennej (175 g)
    1 opakowanie po jogurcie mąki ziemniaczanej ( 100 g)

     Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia (tortownicę o średnicy 22-23 cm lub z kominem o średnicy ok.24 cm) wysmaruj olejem. Oddziel białka od żółtek. Do jednej miski daj białka, do drugiej żółtka. Białka ubij na sztywno.
     W drugiej misce utrzyj żółtka z cukrem i jogurtem. Powoli wlej olej, ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową dalej ucierając. Wsyp obie mąki do masy żółtkowo-jogurtowej i wymieszaj silikonową łopatką (lub drewnianą łyżką). Dodawaj do masy po czubatej łyżce białek i delikatnie wymieszaj.
     Ciasto przełóż do formy i piecz ok 30-35 minut, aż się zarumieni i patyczek po wyciągnięciu będzie suchy.  Wyciągnij ciasto i postaw na metalowej kratce na 10 minut przed wyjęciem z foremki. Kiedy babka przestygnie, oprósz ją cukrem pudrem.



Źródło: "Włoskie inspiracje Nigellissima"

2 komentarze:

  1. o zaciekawiła mnie ta babka :) znam podobne przepisy ale taki jeszcze w moje ręce nie wpadł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też zaciekawiła, ale troszkę się na niej zawiodłam... niemniej polecam zrobić, w końcu każdemu co innego smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń