niedziela, 6 stycznia 2013

Rogaliki maślane

     
   Pyszne maślane rogaliki, idealne na śniadanie. Mięciutkie w środku, z lekko kruchą skórką...robi je się bardzo szybko i chyba nie można ich zepsuć. Polecam !

 Składniki na 12 sztuk rogalików:
    580 g mąki pszennej
    2 małe jajka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oleju słonecznikowego
    1,5 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli
    1 szklanka letniego mleka (250 ml)
    60 g roztopionego masła
    20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

Ponadto:
    50 g roztopionego masła
    1 jajko do posmarowania
    mak do posypania

     Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
     Drożdże świeże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka ( suche wsypujemy prosto do mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zrolować wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
     Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :-)

Źródło: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz