Pyszne maślane rogaliki, idealne na śniadanie. Mięciutkie w środku, z lekko kruchą skórką...robi je się bardzo szybko i chyba nie można ich zepsuć. Polecam !
Składniki na 12 sztuk rogalików:
580 g mąki pszennej2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
60 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
Ponadto:
50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.
Drożdże świeże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka ( suche wsypujemy prosto do mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na owalny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zrolować wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików. Rogaliki ułożyć na blaszce i odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 23 - 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :-)
Źródło: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz