Cudownie maślane bułeczki, bogato nadziane słodkimi rodzynkami, idealne na drugie śniadanie koniecznie ze szklanką mleka :-) Robiłam je wielokrotnie i zawsze się udają. Polecam!
Składniki na około 26 bułeczek:
150 g masła
500 ml mleka
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
100 - 150 g cukru
około 1 kg mąki pszennej
200 g rodzynków
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule, około 70 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
150 g masła
500 ml mleka
20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
100 - 150 g cukru
około 1 kg mąki pszennej
200 g rodzynków
Do posmarowania:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Tłuszcz roztopić w garnku, dodać mleko i podgrzać do temperatury około 37 stopni. Trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto, dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Wyrobić jeszcze raz przez kilka minut, dodając rodzynki.
Uformować gładkie i równe kule, około 70 g każda. Ułożyć na blaszce, odstawić do napuszenia na około 20 - 30 minut. Kiedy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 minut w temperaturze 220ºC, do zezłocenia.
Źródło przepisu: Moje wypieki
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz