Smaczny i szybki sposób na pozbycie się zapasów marcepanu, które pozostały po świętach ;-)
Składniki na około 40 ciastek:
130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
pół łyżeczki aromatu migdałowego
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Kulki lekko spłaszczyć i przy pomocy widelca zrobić wzorek w kratkę. Ciasteczka piec w temp. 190ºC przez ok. 13 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce.
130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
pół łyżeczki aromatu migdałowego
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść miękkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Kulki lekko spłaszczyć i przy pomocy widelca zrobić wzorek w kratkę. Ciasteczka piec w temp. 190ºC przez ok. 13 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
Źródło przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz