piątek, 31 stycznia 2014

Marcepanowe ciasteczka




    Smaczny i szybki sposób na pozbycie się zapasów marcepanu, które pozostały po świętach ;-) 

Składniki na około 40 ciastek:
130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
 pół łyżeczki aromatu migdałowego

    Wszystkie składniki  wrzucić do miski i zagnieść miękkie  ciasto. Z ciasta formować  kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce. Kulki lekko spłaszczyć i przy pomocy widelca zrobić wzorek w kratkę. Ciasteczka piec w temp. 190ºC przez ok. 13 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce.



Smacznego :-)

Źródło przepisu: Moje wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz