środa, 8 stycznia 2014

Piegusek

   
    Dzisiaj proponuję Wam  Pieguska. Jest to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Jego zalety łatwo docenić, gdy nasze pociechy mają ochotę na małe conieco a my niezbyt mam czas na czeropiętrowy tort ;) Wdzięczna i sympatyczna nazwa idzie w parze z rewelacyjnie łatwym wykonaniem. Klasyka mojego dzieciństwa...

Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku  ( maku wcześniej nie moczymy, ani nie mielimy)
250 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

     Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do puszystości i otrzymania jasnej masy. Dodać przesianą mąkę,  proszek do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko  wymieszać szpatułką. Do masy dodać ubite na sztywno białka. Wszystko razem  delikatnie wymieszać.
     Formę o średnicy 22 -26 cm posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180ºC. Piec ok. godziny ( wykałaczka wbita w ciasto powinna być czysta i sucha).



 Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz