Dzisiaj proponuję Wam Pieguska. Jest to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Jego zalety łatwo docenić, gdy nasze pociechy mają ochotę na małe conieco a my niezbyt mam czas na czeropiętrowy tort ;) Wdzięczna i sympatyczna nazwa idzie w parze z rewelacyjnie łatwym wykonaniem. Klasyka mojego dzieciństwa...
Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku ( maku wcześniej nie moczymy, ani nie mielimy)
250 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do puszystości i otrzymania jasnej masy. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko wymieszać szpatułką. Do masy dodać ubite na sztywno białka. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 22 -26 cm posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180ºC. Piec ok. godziny ( wykałaczka wbita w ciasto powinna być czysta i sucha).
300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku ( maku wcześniej nie moczymy, ani nie mielimy)
250 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
250 g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ekstrakt lub aromat do ciasta (waniliowy lub migdałowy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem do puszystości i otrzymania jasnej masy. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat - wszystko wymieszać szpatułką. Do masy dodać ubite na sztywno białka. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Formę o średnicy 22 -26 cm posmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać i włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180ºC. Piec ok. godziny ( wykałaczka wbita w ciasto powinna być czysta i sucha).
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz