Dzisiaj ciasto z gatunku "każdy zna i każdy już piekł". Pyszne, wilgotne, pełne jabłek i orzechów, z delikatną nutą cynamonu. Dlatego też wiewiórka, mimo że uchodzi za ciasto jesienne, moim zdaniem idealnie sprawdzi się i teraz, szczególnie jako coś słodkiego do gorącej herbaty z cytryną :-)
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 - 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka zatrzeć na tarce o grubych oczkach ( jabłka można też pokroić w kostkę, będą wówczas bardziej wyczuwalne). Włoskie dość grubo posiekać. W misce białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, olej i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek i cynamon. Wymieszać i dodać jabłka i orzechy.
Gotowe ciasto przelać do formy o wymiarach 33x22, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki oleju
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
4 - 5 jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka zatrzeć na tarce o grubych oczkach ( jabłka można też pokroić w kostkę, będą wówczas bardziej wyczuwalne). Włoskie dość grubo posiekać. W misce białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, olej i zmiksować. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek i cynamon. Wymieszać i dodać jabłka i orzechy.
Gotowe ciasto przelać do formy o wymiarach 33x22, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut. Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz