Ulubione jesienne ciasto mojej córeczki. Wilgotne, aromatyczne, w smaku przypominające piernik. Koniecznie z lekko cytrynową polewą. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. Polecam!
Składniki:
1 szklanka oleju ( 250 ml)
160 g jasnego brązowego cukru
3 jajka
3 szklanki startej marchwi (720 g)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (120 g)
2,5 szklanki mąki
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na polewę:
30 g masła
80 g kremowego twarożku (Philadelphia)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka cukru pudru
Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, nadal ubijać. Dodać marchew i orzechy. Na końcu wsypać suche składniki. Dokładnie wymieszać (np. szpatułką).
Całość wyłożyć do formy kwadratowej o boku 23 cm, piec 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz