sobota, 22 października 2011

Ciasto marchewkowe z kremowym twarożkiem


Ulubione jesienne ciasto mojej córeczki. Wilgotne, aromatyczne, w smaku przypominające piernik. Koniecznie z lekko cytrynową polewą. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki. Polecam!

Składniki:
1 szklanka oleju ( 250 ml)
160 g jasnego brązowego cukru
3 jajka
3 szklanki startej marchwi (720 g)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (120 g)
2,5 szklanki mąki
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Składniki na polewę:
30 g masła
80 g kremowego twarożku (Philadelphia)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 szklanka cukru pudru

Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać żółtka i stopniowo olej, nadal ubijać. Dodać marchew i orzechy. Na końcu wsypać suche składniki. Dokładnie wymieszać (np. szpatułką).

Całość wyłożyć do formy kwadratowej o boku 23 cm, piec 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180ºC. Wystudzić.

Wszystkie składniki na polewę zmiksować. Równo rozprowadzić po wystudzonym cieście.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz