piątek, 21 października 2011

Złota rosa

    To premierowy post, więc serdecznie przepraszam za ewentualną skuchę :) Złota rosa to fantastyczne ciasto i przede wszystkim niezwykle proste w przygotowaniu. Przepis był stosowany wielokrotnie z dużym powodzeniem. Do dzieła zatem!

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki poszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła
3 żółtka

Wszystkie składniki należy zagnieść i wyłożyć na prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem (używam masła) i wysypaną mąką. Ciastem oblepić całą blaszkę, łącznie z brzegami.

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu (używam mielonego twarogu Piątnica)
4 całe jaja
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2 szklanki zimnego mleka
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki oleju (szklanka 250 ml)

Do twarogu dodać cukier, jajka i wymieszać mikserem. Następnie dodać budyń, olej i sok z cytryny. Na koniec wlać zimne mleko. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić z miksowaniem. Mieszamy tylko do połączenia składników.

Gotową masę serową wylewamy (masa będzie bardzo płynna) na wyłożoną ciastem blaszkę.
Pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 3 białek i 1/2 szklanki cukru. Ubitą pianę wykładamy na ciasto i zostawiamy na ostatnie 10 minut w piekarniku.
Gdy ciasto ostygnie, pojawią się na wierzchu złote kropelki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz