niedziela, 30 października 2011

Popękane ciasteczka czekoladowe (Chocolate Crinkles)

Ciastka według tego przepisu to czekoladowe cuda, lżejsze od powietrza, które na zawsze odmienią Wasze wyobrażenia na temat pozornie banalnego przysmaku jakim jest "ciastko".  Niczym taran przebiją się przez zły humor, jesienną depresję albo inną przypadłość czekoladowych niedowiarków!
Przepis pochodzi z listopadowego numeru miesięcznika "Kuchnia".

Składniki:
230 g czekolady deserowej
1,25 szklanki mąki
pół szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
120 g miękkiego masła
1,25 szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
kilka kropli olejku waniliowego ( a najlepiej esencji waniliowej)
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru

Połamaną czekoladę ( lub groszki czekoladowe) wrzucamy do miski, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą wodą. Mieszamy, aż się rozpuści, odstawiamy. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sól. Masło ucieramy z brązowym cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i olejek, dokładnie ubijamy. Wlewamy przestudzoną czekoladę. Następnie na zmianę dodajemy po trochu suche składniki i mleko. Dzielimy ciasto na cztery części, każdą zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3 godziny, a najlepiej na całą noc :) Po wyjęciu  ciasta z lodówki rolujemy wałki o średnicy 3 cm. Zawijamy w folię i ponownie schładzamy przez pół godziny ( jeżeli ciasto leżało całą noc w lodówce, ciasta już nie schładzamy). Następnie kroimy wałki w 3 cm krążki, z każdego formujemy kulkę ( w miarę szybko, aby ciasto nie zagrzało się od rąk) i obtaczamy obficie w cukrze pudrze. Układamy ciastka na blaszce, wyściełanej pergaminem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 170 ºC ( z termoobiegiem). Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce.

Uwaga:
masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej miękkie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie 'mokrego'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz