Składniki na 2 duże blachy:
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek cukru
1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
szczypta soli
Nadzienie:
1/4 kostki masła, roztopionego
około pół szklanki cukru
kilka łyżeczek cynamonu
jajko do posmarowania
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia ( ma podwoić objętość). Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Kiedy podwoi objętość podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić w 3 cm plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy podwoi objętość podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć jak roladę, pokroić w 3 cm plasterki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz