To niebanalny sposób podania doskonale znanego przysmaku z oryginalnym nadzieniem. Zaskakująca kompozycja na długo zapisze się w pamięci domowych smakoszy. Ciasto wyrabia się rewelacyjnie, co doceni każda początkująca "gospodyni domowa". Przepis na nie znalazłam na Moich wypiekach.
Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładki i sprężyste ( będzie odchodzić od ręki). Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem.
Składniki na orzechowe nadzienie:
200 g zmielonych orzechów włoskich
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
40 ml rumu (ja dałam Amaretto)
pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Gotowe drożdżówki ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz