Składniki na około 12 drożdżówek:
75 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej
Ponadto:
masa makowa* (ja używam gotowej masy makowej np. bakallandu) lub inne nadzienie (dżem)
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach (sporo rosną). Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić na 10 minut do napuszenia (przykryte bawełnianą ściereczką). Po tym czasie, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce. Można polukrować, choć ja tego nie robię.
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
Masło roztopić, dodać mleko i podgrzać do letniej temperatury. Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić.
Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach (sporo rosną). Trzonkiem noża nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić na 10 minut do napuszenia (przykryte bawełnianą ściereczką). Po tym czasie, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce. Można polukrować, choć ja tego nie robię.
* Jeżeli ktoś ma dużo czasu i dużo chęci nadzienie makowe może zrobić sam :)
Nadzienie:
250 g maku
100 g cukru
50 g rodzynek
25 g orzechów włoskich posiekanych
1 łyżka miodu
olejek migdałowy do smaku
szczypta cynamonu
2 skórki skórki pomarańczowej
1 łyżka miękkiego masła lub margaryny
Mak namoczyć na noc, zmielić dwukrotnie (można też zalać niewielka ilością wody, gotować 20 minut, odcedzić; wody ma być bardzo mało!). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Nadzienia z tego przepisu wychodzi bardzo dużo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz