wtorek, 25 października 2011

Rogaliki krucho - drożdżowe

Przepis na nie dostałam 2 lata temu od mojej przyjaciółki (jeszcze raz dzięki Agnieszka ;*) i od tego czasu regularnie goszczą na naszym stole. Rogaliki są bardzo wdzięcznym przysmakiem, bo bardzo łatwo można je przygotować a na dodatek rewelacyjnie się prezentują. Ich lekkość i wspaniały smak zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie...


Składniki na ok. 30 rogalików:
250 g masła
400 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Nadzienie:
dowolna twarda marmolada

Z drożdży zrobić rozczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.

Masło posiekać z mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią.

Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Ciasto podzieli na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło, podzielić je na 8 części ( w taki sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść nadzienie ( ok. pół łyżeczki) i zwijać od podstawy, formując rogaliki. Układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz