sobota, 17 marca 2012

Babka drożdżowa



 Składniki:
 250 g mąki
 40 g drożdży
 3/4 szklanki mleka
 4 żółtka
 80 g cukru
 cukier waniliowy
 80 g masła
 garść rodzynek
 szczypta soli

     Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki i 1/4 szklanki mleka sporządzamy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałe mleko gotujemy i wrzącym zalewamy połowę mąki. Mieszamy dokładnie i czekamy aż przestygnie. Gdy rozczyn wyrośnie a ciasto przestygnie, mieszamy je ze sobą dokładnie i odstawiamy ( pod przykryciem) na ok. 15 min. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, biała masę oraz roztapiamy masło. Do ciasta dodajemy żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiamy, dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Wlewamy wystudzone masło i jeszcze wyrabiamy, na końcu wsypujemy rodzynki. Ciasto znów musi rosnąć ok. pół godziny. Po tym czasie przekładamy je do średniej formy na babkę lub małej z kominkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu babkę lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz