Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
pół kilo mąki
25 dag masła
25 dag kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krem:
600 ml kremówki
250 g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić, na koniec dodając cukier i mascarpone.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz