sobota, 10 marca 2012

Rurki z kremem


Składniki na około 60 rurek (każda 7 cm długości):
    pół kilo mąki
    25 dag masła
    25 dag kwaśnej gęstej śmietany
    szczypta soli

    Ciasto szybko zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na  wyłożonej papierem blaszce.
    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.

Krem:
    600 ml kremówki
    250 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić, na koniec dodając cukier i mascarpone. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz