niedziela, 11 marca 2012

Rogaliki z nadzieniem różanym


Składniki na 24 duże rogaliki lub 36 małych:
125 ml mleka
60g masła
1 duże jajko - rozkłócone
60g cukru
300g mąki
1 łyżeczka drożdży instant
szczypta soli

oraz:
konfitura różana
1 żółtko
1 łyżka śmietanki lub mleka

    Mleko wlać do garnuszka i delikatnie podgrzać (powinno być tylko letnie). Drożdże zmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i zalać 1/4 szklanki mleka. Wymieszać i zostawić na 10 minut (zaczyn „podrośnie”). Do pozostałego mleka dodać masło i ponownie podgrzewać, aż masło się rozpuści. Przestudzić.
Mąkę, jajko, cukier i drożdżowy rozczyn połączyć i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto (robotem lub ręcznie). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość).
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 w miarę równe części. Każdą część ciasta rozwałkować cieniutko na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Pokroić go  na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na 3 równe trójkąty (albo na 2 – wtedy rogaliki będą większe).
    W pobliżu dolnej, szerszej krawędzi układać po płaskiej łyżeczce konfitury różanej, delikatnie rozsmarować, nie zbliżając się zbytnio do pozostałych krawędzi ciasta. Każdy trójkąt ciasta zrolować, poczynając od szerszej krawędzi ku ostremu czubkowi. Palcami uformować kształt rogalika.
    Układać na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 30 min. Do ponownego podrośnięcia ciasta. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Żółtko jajka wymieszać ze śmietanką lub mlekiem. Smarować delikatnie rogaliki.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. aż rogaliki się ładnie zarumienią. Ostudzić.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz